Terug naar overzicht

Hoe kies ik de juiste matras?

Een goede matras is voor iedereen anders. Los van budget zijn er een heleboel factoren die meebepalen of een matras past bij jou. Wij lijsten een paar aandachtspunten voor je op.

#1 Hard of zacht?

Een voor de hand liggende vraag: slaap je het liefst op een harde of een zachte matras? De meeste matrassen komen in verschillende hardheden. Meestal is er keuze tussen hard, medium of zacht. Onder andere je gewicht bepaalt mee of je het meest comfortabel ligt op een harde of een zachte matras. Zwaardere en/of bredere mensen opteren idealiter voor een hardere matras, terwijl lichtere mensen dat beter niet doen.

Ligt jouw partner graag hard, maar slaap jij liever op een zachte matras? Geen probleem, want vaak is er ook de mogelijkheid om twee hardheden in 1 grote matras te combineren. Dan is de linkerkant bijvoorbeeld hard en de rechterkant zacht. Zo kunnen jullie allebei comfortabel slapen.

#2 Slaaphouding

Ben jij een rug-, buik- of zijslaper? Een goede matras moet jou ondersteunen op de juiste punten. We willen toch allemaal uitgerust en zonder spierpijn wakker worden? Daarom is het belangrijk dat je matras ervoor zorgt dat je nekwervels en ruggengraat een rechte lijn vormen. Vaak zijn matrassen ook onderverdeeld in verschillende ligvlakken. Dit zodat je de juiste soort ondersteuning krijgt op jouw drukpunten.

Daarnaast is ook het juiste hoofdkussen heel belangrijk om je de nodige ondersteuning te bieden. Zo ontwierp Tempur bijvoorbeeld verschillende types hoofdkussens aangepast aan de verschillende slaapposities.

#3 Lichaamsbouw

Je lichaamsbouw bepaalt mee welke matras voor jou de juiste is. Zo is jouw lengte doorslaggevend voor de maat van de matras. De meest courante lengte van een matras is 200 cm, wat voldoende is voor mensen met een gemiddelde lengte. Ben jij groter dan gemiddeld, dan is een matras met een lengte van 210 cm of 220 cm aan te raden. En zoals hierboven reeds vermeld bepalen je gewicht en lichaamsbouw mee of je best een harde of een zachte matras kiest.

Let er bij het testen van een matras altijd op dat je nekwervels en ruggengraat een rechte lijn vormen. Dan zit (of lig 😉) je alvast goed!

#4 Fysieke klachten of allergieën?

Heb je fysieke klachten zoals nek- of rugpijn? Dan is de juiste ondersteuning nóg belangrijker.

In geval van klachten zonder medische oorzaak kan een matras met de juiste comfortzones een oplossing bieden. Anderzijds gaat een matras niet levenslang mee, de gemiddelde levensduur van een matras is zo’n 10 jaar. Stel jezelf bij fysieke klachten dus zeker de vraag of het misschien tijd is voor een nieuwe matras.

Matrassen zijn vaak uit verschillende materialen gemaakt. Heb je last van bepaalde allergieën? Dan kies je misschien best voor een hypoallergene matras. Een goed ventilerende matras kan ook een oplossing bieden in geval van allergieën.

#5 Warmte en ventilatie

Heb je het snel koud ’s nachts of juist te warm? Ook dit kan meebepalen welk soort matras de juiste is voor jou. Wanneer je bijvoorbeeld snel zweet kies je best voor een matras die goed ventileert, zoals bijvoorbeeld een verenmatras. Latex en traagschuim ventileren over het algemeen iets minder goed, maar ook hiervoor zijn vaak oplossingen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een specifiek type hoes die de warmte beter reguleert. Zo heeft Tempur de Cooltouch hoes en ook Auping biedt verschillende types hoezen om hierop in te spelen.

Tot slot geven we nog een belangrijke tip mee. Wees niet bang om een matras grondig te testen vooraleer je een aankoop doet! Door enkel op de matras  te gaan zitten of eens te voelen kan je onmogelijk inschatten of een matras de juiste is voor jou. Wij raden onze klanten altijd aan om eventjes neer te liggen. Zo test je het best een matras. Probeer daarbij zeker ook de lighouding(en) uit die jij het meest aanneemt. 

Veel succes alvast met de zoektocht! Je bent steeds welkom in onze showroom (Weyne in Zarren en Kôkon in Roeselare).Onze verkopers staan je steeds bij met uitleg en advies.